Mamigo Blog Detox? Zdravé tělo se toxinů zbaví i samo

Detox? Zdravé tělo se toxinů zbaví i samo



Zbavit tělo toxinů a shodit pár kilogramů. S takovou představou se mnoho lidí vrhá na detoxikační diety a kůry. Několik dní hladovění či popíjení zázračných nápojů může ale více uškodit, než pomoci. Tělo má vlastní režim a jeho součástí jsou také samočistící funkce.


Experimenty riskujete narušení přirozeného rytmu a zdravotní komplikace. Proto místo krátkodobého detoxu změňte jídelníček a zaměřte se na stravu, která podpoří střevní mikrobiom a odplavování toxinů.


Co je mikrobiom? 

Zjednodušeně řečeno – jde o společenství bakterií a kultur, které v našem trávicím systému spolunažívají v dokonalé symbióze. Tyto mikroorganismy hrají důležitou roli v mnoha procesech včetně trávení, obranyschopnosti a take při odplavování toxinů z těla.


Mikrobiom správně funguje pouze při zachování rovnováhy. Jakékoliv narušení se negativně podepisuje na zdraví. Mluvíme o průjmech, zácpě, bolesti břicha, kandidóze, poruchách vstřebávání a podobně. Všechny zmíněné stavy snižují kvalitu života.


Tři zásady zdravého mikrobiomu

1. PRAVIDELNOST – snídaně, oběd a večeře bez kompromisů a ve stejnou dobu. Střevo si zapamatuje, kdy dostane materiál a bude připraveno k jeho zpracování. Zlepší se tak trávení, tělo využije všechny živiny a snadněji vyloučí odpad.


2. KLID – čím rychleji jíte, tím více zatěžujete trávení. Žaludek jídlo dostatečně nezpracuje, střevo nevstřebá důležité látky a vám zůstane pouze pocit kamene v břiše. Berte jídlo jako požitek a odměnu. Sedněte si ke stolu, každé sousto důkladně žvýkejte a vnímejte všechny chutě.


3. POTRAVINY – mikrobiomu prospěje protizánětlivá strava, bohatá na vitamíny a minerály s vyváženým poměrem sacharidů, tuků a bílkovin. Vyhýbejte se rafinovanému cukru, nezdravým tukům a průmyslově zpracovaným potravinám, které jsou plné konzervantů. Vařte z čerstvých surovin s přihlédnutím ke kvalitě a volte šetrné způsoby přípravy pokrmů. Dostatečný pitný režim je samozřejmost.



Tyto potraviny podpoří přirozenou očistu těla

● Ovoce – je plné vitamínů, jednoduchých cukrů, flavonoidů a vlákniny. Tělo zásobí antioxidanty i energií. Trávení prospějí hlavně hrušky, jablka, broskve a exotické druhy jako fíky, datle či avokádo.

Zelenina – kromě vitamínů obsahuje množství minerálů a enzymů. Například ve špenátu naleznete železo, v červené řepě zase vápník a sladké brambory jsou dobrým zdrojem draslíku.

Bylinky a koření – nejenže dodají jídlu znamenitou chuť, ale i rozhýbou líná střeva. Solte méně a k dochucování používejte oregano, tymián, bazalku, mátu, zázvor či kurkumu.

Zdravé tuky – nenasycené omega-3 mastné kyseliny potřebuje mozek, srdce i trávicí soustava. Jezte proto mořské ryby, za studena lisované oleje a ořechy.


MioMat - exkluzivní hrnečku vař je odborník na zdravý detox

MioMat je kuchyňský pomocník, který si získal přízeň každé zaneprázdněné maminky, ale i lidí, kteří žijí rychlým, ale zdravým způsobem života. Na požádání připraví výborné kaše, lahodné polévky, krémová smoothies i oblíbená rostlinná mléka. Spojuje v sobě funkce polévkovaru, kašovaru, výrobníku rostlinného mléka a smoothie makeru. Inspiruje k přípravě zdravých dezertů a probudí ve vás lásku k racionálnímu stravování.


MioMat - exkluzivní hrnečku vař disponuje jedinečnou funkcí RAW, díky které si ovoce a zelenina zachovává vysoký podíl vitamínů, minerálů a antioxidantů, podporujících odplavování škodlivých látek z těla. MioMat je ten správný krok ze zdravého životního stylu.