Mamigo Blog Medvědí česnek vás nabije zdravím. Jaké jsou jeho benefity?

Medvědí česnek vás nabije zdravím. Jaké jsou jeho benefity?



Je to tady! Krátká, ale o to intenzivnější sezóna oblíbené bylinky - medvědího česneku. Legenda říká, že medvědí česnek je prvním jídlem medvědů po zimním spánku. Pravda je taková, že si na ní pochutnají téměř všechna lesní zvířátka, nevyjímaje nás lidí.


Co se dozvíte v našem dnešním článku? 

- Kde medvědí česnek najdete?

- Se kterou jedovatou rostlinou si jej můžete velmi snadno splést?

- Proč byste měli medvědí česnek zařadit do svého jídelníčku?

- Jaká chutná jídla z něj vykouzlíte v našem MioMatu nebo Luli Chef Midi?


Sklizeň medvědího česneku můžete spojit s velmi zdraví prospěšnou aktivitou, a to procházkou v lese. Bylince se daří hlavně v listnatých a lužních lesích, ve kterých je dostatek vlhkosti a úrodné půdy. Růst začíná v březnu a najít ho není vůbec obtížné. Roste v houfech, které vypadají jako velký zelený koberec. Prozradí jej i jeho typická česneková vůně.


Jak rozeznat medvědí česnek od jedovaté konvalinky?

Při sklizni medvědího česneku na vás bude číhat jen jedno nebezpečí – konvalinka, jejíž listy jsou jedovaté. Na první pohled se tyto dvě rostlinky na sebe podobají, ale rozeznáte je velmi jednoduše. Stačí zapojit svůj čich. Medvědí česnek má výraznou česnekovou vůni. Pokud ho neucítíte hned, proměte listy mezi prsty, čímž uvolníte vůni česneku.


Medvědí česnek a jeho léčivé účinky

Už víte, kde ho najdete i jak si ho nespletet s konvalinkou. Nyní vám prozradíme, jaké léčivé účinky bylinka v sobě ukrývá.


Medvědí česnek je znám svými detoxikačními účinky, které po dlouhé zimě padnou našemu tělu vhod. Pomáhá při různých trávicích problémech, jako například zácpa či chronické průjmy. Uvádějí se i preventivní účinky vůči rakovině tlustého střeva.


Podá vám pomocnou ruku i při nachlazení a posilování imunity. Díky alicinu, který má silné antibakteriální účinky, se stane vaším společníkem v boji proti různým typům bakterií. Zmiňovaný alicin zlepšuje celkovou imunitní odpověď organismu. V neposlední řadě je plný vitamínů a sloučenin, které snižují hladinu špatného cholesterolu a tím předcházejí vzniku srdečně-cévních onemocnění.


Recepty z medvědího česneku v MioMatu nebo Luli Chef Midi

Na našem webu mamigo.cz najdete několik chutných receptů z medvědího česneku, které si jednoduše připravíte v našich pomocnících – buď pro celou rodinu v MioMatu, nebo v Luli Chefovi Midi pokud vám stačí 1 až 2 porce. 


Jarní česnečka z MioMatu

Co budete potřebovat?

- 4 brambory

- 3 stroužky česneku

- 2 kostky zeleninového bio bujónu

- 1 svazek medvědího česneku

- 1 mističku kopřivy

- 60 ml šlehačky

- A ještě: 4 vejce, 1 lžičku soli, 1 lžička octa


Kompletní postup přípravy naleznete ZDE.


Prohlédněte si více receptů s medvědím česnekem, kterými se můžete inspirovat 

>> Recepty z MioMatu 

>> Recepty z Luli Chefa Midi 


Přejeme vám dobrou chuť!