Mamigo Blog Proč konzumovat čerstvou zeleninu a ovoce?

Proč konzumovat čerstvou zeleninu a ovoce?



Lidé od nepaměti konzumovali potraviny v přirozené podobě. I proto se těšili dobrému zdraví, nebylo tolik alergií a neznali ani potravinovou intoleranci na laktózu, lepek či histamin. Dnes je ale všechno jinak. 


Denně máme na stole jídlo, které prošlo tepelnou úpravou, konzervací nebo jiným zpracováním. Dobrá chuť a delší trvanlivost je na úkor důležitých živin. Strava je chudá na vitamíny a minerály a tělo nemá sílu bojovat s viry a bakteriemi. Ovšem převážná část potravin se v přirozené podobě jíst prostě nedá. Je zde ale ovoce a zelenina, které nabízejí nejen potřebnou dávku vitamínů a minerálů, ale také zpestření jednotvárné stravy. Určitě jste slyšeli, že každý den bychom měli jíst pět porcí čerstvé zeleniny a ovoce. Víte ale proč?


Zdroj vlákniny 

Čerstvé ovoce a zelenina představují bohatý zdroj vlákniny. Ta je důležitá pro správné trávení, snižuje cholesterol a funguje jako prevence proti rakovině tlustého střeva.


Dostatek enzymů

Ovoce a zelenina obsahují přesně ty enzymy, které potřebujeme k rozložení potravy. Tepelnou úpravou se ale zničí a tělo plýtvá energií na výrobu vlastních enzymů.


Ochrana před volnými radikály

Ovoce a zelenina jsou plné antioxidantů, které z těla odplavují toxiny a chrání buňky před oxidačním stresem. Svou funkci však plní nejlépe, když jsou přijímané v syrovém stavu.


Správný vývoj
Ovoce a zelenina obsahují vzácnou kyselinu listovou, která je důležitá pro zdravý vývoj plodu a snižuje riziko vrozených poruch. Proto je konzumace čerstvých plodů mimořádně důležitá během těhotenství.

Štíhlá linie
V rámci hubnutí rozhodně vyhrává čerstvá zelenina. Zažene takzvaný „vlčí hlad“ a nezdravé přejídání, které zmaří každý pokus shodit nadbytečné kilogramy.

Využijte čerstvé ovoce a zeleninu na maximum
Jedna věc je načervenalou zeleninu a čerstvé ovoce zařadit do stravy, druhá umět je konzumovat tak, aby tělo přijalo co možná nejvíce potřebných látek.

Zelenina i některé druhy ovoce obsahují v tucích rozpustné vitamíny. To znamená, že k tomu, aby je tělo zužitkovalo, je třeba kombinovat čerstvé plody spolu s tuky, například rostlinnými oleji nebo máslem. Rozmixovaná zelenina a ovoce jsou zase snáze stravitelné. Udělejte si smoothie a vaše tělo využije čerstvou zeleninu a ovoce na maximum.

Rozmixovaná potrava je lehce stravitelná a jednoduše prochází trávicím traktem. Rozmixujte ovoce, zeleninu, přidejte vodu, mléko, jogurt, vločky, semínka nebo ořechy a máte rychlou snídani, zdravou svačinku, odpolední svačinu nebo pozdní večeři bez výčitek. Využijte sezónních potravin, kombinujte různé chutě a začněte žít zdravě.

Je to jednodušší než si myslíte. Odborník pro přípravu smoothie může být přímo ve vaší kuchyni. Náš MioMat je jako zázračný hrnečku vař. Stačí vložit suroviny, zapnout tlačítko a počkat na signál. Kromě smoothie vám připraví rostlinná mléka, polévky, kaše, a to vše také v RAW kvalitě. Obsluhu zvládnou i děti a každé ráno vás bude čekat sklenka plná čerstvosti. MioMat - exkluzivní hrnečku vař, v sobě spojuje funkce polévkovaru, kašovaru, výrobníku rostlinného mléka a smoothie makeru.