Mamigo Blog Strava jako prevence: Boj se zánětem

Strava jako prevence: Boj se zánětem

Zánět si většina lidí spojuje s bolavým krkem nebo zarudlým místem na kůži. Zánět je však mnohem všestrannější zdravotní problém a má spojitost is takovými onemocněními, jaké by vás možná nenapadly. Astma, cukrovka, ale i Alzheimerova nemoc mají stejný podklad - zánět. Proti zánětu se dá bojovat několika způsoby, ale tím nejpřirozenějším je strava.


Co je protizánětlivá strava?

Strava obecně ovlivňuje vše, co se děje v našem těle. Když mluvíme o té protizánětlivé, máme na mysli potraviny, které dokáží bojovat se zánětem a fungují jako výborná prevence vůči onemocněním, která zánět způsobují. Problematikou se zabývá několik studií a jejich výsledky potvrzují, že protizánětlivá dieta může pomoci řešit nejčastější onemocnění, ale i vážné zdravotní problémy. Velmi zajímavý je také sekundární účinek protizánětlivé stravy. Zánět podporuje stárnutí a konzumací vhodných potravin můžete tento proces zpomalit.

Na druhé straně jsou tu i takzvané prozánětlivé potraviny, které zánět podporují. Co patří do protizánětlivé a co do prozánětlivé stravy?


Pravidla protizánětlivé stravy

Mezi nejhodnotnější protizánětlivé potraviny patří ovesné vločky, rýže natural, luštěniny, losos, tofu, brokolice, česnek, zelí, rajčata, jablka, citrusy, ořechy, lněná semínka, olivový olej, hořká čokoláda, zázvor, kurkuma a skořice. Účinek podpoří minerály jako hořčík, selen, zinek, vitaminy D a E, koenzym Q10, ale i probiotické bakterie.


Zmíněné potraviny by měly být ve vašem jídelníčku každý den. Naopak prozánětlivé potraviny jako cukr, bílá mouka, živočišné tuky, tučné maso, polotovary i umělá sladidla v jídelníčku omezte.


Velmi důležitá je i samotná příprava jídla. Využívejte šetrné způsoby vaření a dejte si pozor na grilované pochoutky a smažená jídla. Vynikajícím pomocníkem při šetrné přípravě jídel je náš MioMat, který je vhodný pro přípravu polévek, dokonce i v RAW kvalitě, zdravých kaší či rostlinných mlék. MioMat s funkcí RAW vám umožní vařit tak, aby se ingredience zahřály maximálně na 42°C. Díky této formě přípravy v potravinách zůstanou zachovány přírodní enzymy, které se zahříváním ničí. Syrové potraviny jsou bohaté na antioxidanty a ty například pomáhají potlačit příznaky stárnutí, či snižovat riziko různých onemocnění.


Boj se záněty ale není pouze o jídle, ale celkové změně životního stylu. Zbavte se neřestí, sportujte nebo najděte jinou pohybovou aktivitu, dbejte na kvalitní spánek a dívejte na svět s úsměvem.