Stravování na dovolené: Jak jíst a nepřibrat?
Žádný stres a nervozita z práce. Jen koupání, opalování a pohoda. Z dovolené se však často vracíme nejen odpočatí, ale i s pár kilogramy navíc. Jak se stravovat na all inclusive dovolené, abyste nepřibrali?
All inclusive dovolená je opravdu velkým lákadlem. Všude nekonečné množství jídla a pití. Odolat je obtížné, ale určitě ne nemožné. Vypíchli jsme pro vás pár tipů, jak nepodlehnout pokušení.
Sladké si dopřejte – ale s rozumem a pomocí bílkovin
Sladkostí se nemusíte vzdát. Jste na dovolené a tak i sladkost k odpolední kávě má své místo. Tajemství je v kombinaci: ke každému sladkému si přidejte také ovoce a trochu bílkovin – například bílý jogurt nebo kefír.
Ovoce sice obsahuje cukr, ale také vlákninu, která podporuje trávení. Tuky v koláčích a bílkoviny v jogurtu navíc zpomalují vstřebávání cukru do krve. Výsledek? Energie se uvolňuje postupně, necítíte se unavení a nebudete mít tak silnou chuť sáhnout po dalším sladkém.
Zelenina ke každému hlavnímu jídlu
Zkuste se ovládnout a nenabírat hned plný talíř. To, co si naložíte, si rozdělte následovně:
➡ Polovinu talíře ať tvoří zelenina,
➡ zbytek si rozdělte mezi bílkoviny (maso, ryby, tofu, sýry) a přílohy.
Zelenina vám dodá vlákninu, vodu a objem – zasytí vás bez zbytečných kalorií. Vyhýbejte se smaženým jídlům a těžkým smetanovým omáčkám. Místní speciality si klidně dopřejte, ale raději v menším množství as důrazem na kvalitu, ne kvantitu.