Mamigo Blog Zdravý jídelníček pro děti

Zdravý jídelníček pro děti

Zdravý jedálniček pre deti

Mnohé maminky si s blížícím se prvním rokem svého děťátka lámou hlavu nad tím, jak pokračovat v jeho krmení tak, aby mu neodepřely žádné důležité živiny. Kdy mu můžu dát ochutnat první maso? Mám přestat kojit a přejít na tuhou stravu? Odpovědi na tyto otázky se vám pokusíme dát v našem článku.

Do jednoho roku se děti se stravou jen seznamují, protože základem jejich zdravého jídelníčku je mléko od matky. Jiné druhy potravin, jako například mrkev, jablko, případně kousek masa. začínají děti jíst pomalu a postupně. Nejdřív formou objevování a ochutnávání. První zásadou, na které často závisí také pozdější stravovací návyky dětí, je tedy to, že v žádném případě byste neměli děti do jídla nutit. Vezměte to spíš cestou inspirace – jezte s nimi nebo jim z jídla dělejte zábavné postavičky, a nebojte se barev. Zelenina a ovoce nabízí širokou paletu barev, které neodmítne žádné dítě.


Jídla pro děti od 1 roku


S první svíčkou na dortu přichází do života děťátka mnohem víc potravin, protože už i samotné tělo vyžaduje víc rozličných živin. Zatím co do jednoho roku si organismus vystačil se živinami, které se nachází v mléku, a sem tam ohryzanou mrkví, odteď už to bude jiné. Trávicí soustava totiž udělala další významný krok ve vývoji, a to díky posílení imunity z okolí i z kojení. To však samozřejmě neznamená, že můžete svému děťátku dávat všechno. S novými potravinami byste ho měli seznamovat postupně, a to hlavně s alergeny v podobě některé zeleniny nebo ovoce. Základem stravy malého gurmána by však určitě měla být zelenina.

Bojíte se, že vám ji nesní? Nabídněte mu ji v nejrůznějších formách. Jednou z výhod dnešního rodičovství je, že se na vás z každé strany valí zdravé recepty od vzniku světa. Od zeleninových koláčů přes domácí zeleninové kaše až po chutné a zdravé polévky. Díky našemu MioMatu dokonce při vaření rychlé polévky pro děti ani nemusíte stát u hrnce. MioMat to udělá za vás. A to rychle a zdravě.


Co mají jíst děti?

Samozřejmě není potřeba zapomínat ani na zeleninu v syrové podobě. Buď jen tak na okusování do ruky, nebo jako salát na talíři. Přiznáváme, zelenina zpočátku nemívá u dětí velký úspěch, proto může být řešením i chutné zeleninovo-ovocné smoothie, které vám levou zadní připraví náš MioMat. Smoothie máte v MioMatu hotové za 2 minuty. Rozmixuje ingredience a jako jediný program nevaří a neohřívá.

Tabu by ve zdravém jídelníčku vašeho děťátka nemělo být ani maso. Kvalitní maso je zdrojem živočišných bílkovin, které děti pro svůj vývoj určitě potřebují. Když však přijde léto a v létě máme možnost vařit jídla pro děti ze sezónní zeleniny a ovoce, můžete ho dětem nabízet méně.


Kdy mám přestat kojit?

Hodně maminek v prvním roce děťátka přemýšlí nad tím, do jaké míry by mělo součást jídelníčku tvořit mléko. Pokud ještě stále kojíte, určitě ho nechte svému děťátku v jídelníčku tak dlouho, jak to bude možné. Jiná situace je však s umělými mléky či obyčejným kupovaným mlékem. V takovém případě doporučujeme do stravy zavádět kvalitní mléčné výrobky a ve větší míře zdravé příkrmy ze zeleniny.

MioMat