Mamigo Blog Alergie na mléko a intolerance laktózy: Víte, jak je rozeznat?

Alergie na mléko a intolerance laktózy: Víte, jak je rozeznat?

Alergia na mlieko a intolerancia laktózy: Viete, ako ich rozoznať?



Vypijete doušek mléka a hned je vám zle? Už delší dobu na sobě pozorujete, že mléčné výrobky vám nedělají dobře? Je možné, že trpíte intolerancí laktózy, nebo máte alergii na mléko. Ne, nejedná se o stejné diagnózy a v našem článku vám dnes prozradíme, jaký je mezi nimi rozdíl.


Trpím intolerancí laktózy?

O intoleranci laktózy hovoříme tehdy, když člověk trpí nedostatkem enzymu laktázy, a v jeho důsledku není schopný zpracovat a vstřebat mléčný cukr – laktózu. Činností střevních bakterií nestrávená laktóza kvasí a dochází k nadměrné produkci plynů, které jsou důvodem bolestí břicha, nadýmání či naopak průjmů.

Rozlišujeme tři druhy laktózové intolerance. Vrozená intolerance se projeví už při kojení, při geneticky získané intoleranci se první příznaky objevují nejčastěji v pubertě nebo v dospělosti, tou třetí je intolerance získaná. Ta se může objevit například po překonání infekce trávicí soustavy nebo při neléčené celiakii.

Jak už jsme zmínili, projevuje se nadýmáním nebo bolestmi břicha po přijetí mléka nebo mléčných výrobků. Tolerance laktózy a snášenlivost jednotlivých mléčných výrobků je individuální, všeobecně však platí, že lépe tolerované bývají zakysané mléčné výrobky, u kterých se díky bakteriím mléčného kvašení snížil obsah laktózy o 20–50 %. Poslední slovo nejen v diagnóze, ale také v postupu léčby má však samozřejmě vždy lékař. Proto jeho návštěvu neodkládejte.


Mám alergii na mléko?

Zatím co laktózová intolerance se řadí mezi anomálie, které dokážeme korigovat a nemusíme se vzdát všech mléčných výrobků, při alergii na bílkovinu kravského mléka platí úplný zákaz konzumace jakýchkoli výrobků, které obsahují mléko. Jde o jednu z nejrozšířenějších potravinových alergií a až v 95 procentech případů se projeví už v prvním roce života dítěte. Touto alergií trpí 2–5 % kojenců, většinou však do tří let vymizí. Pokud ne, mléka a mléčných výrobků se člověk musí zcela vzdát. Alergie bohužel mívá o mnoho závažnější průběh než laktózová intolerance. U malých dětí se často objevuje krev ve stolici, zvracení, nesnesitelné bolesti břicha, vyrážky, ale i anafylaktický šok, který vážně ohrožuje život.

Takže lidé trpící alergií na mléko se musí úplně vzdát jeho konzumace a bílkoviny musí doplňovat z jiných zdrojů. Skvělou alternativou klasických mlék jsou rostlinná mléka, která si jednoduše můžete vyrobit i vy doma. A to díky našemu
MioMatu - hrnečku vař. Ten má kromě funkcí na výrobu krémových polévek, snídaňových kaší či smoothie také funkci na výrobu rostlinných mlék. Na našem webu najdete také množství receptů nejen na rostlinná mléka, ale také kaše či polévky, které jsou vhodné také pro osoby trpící alergií na mléko či intolerancí laktózy.