Mamigo Blog Alergie na mléko: Mléčné alergeny pod lupou

Alergie na mléko: Mléčné alergeny pod lupou

Alergia na mlieko: Mliečne alergény pod lupou



V současnosti se (i v rámci naší práce) setkáváme s čím dál tím větším počtem lidí, kteří trpí některou z forem alergie na mléko. Této alergii jsme už pár článků na našem blogu věnovali, teď se budeme detailněji zaobírat konkrétními mléčnými alergeny.

Alergie na mléko je v podstatě alergií na bílkoviny, které se v mléku nachází. Nejčastěji v kravském. Podobné bílkoviny se však nachází i v mléku jiných savců, jako například v kozím či ovčím mléce. Právě proto je velmi pravděpodobné, že pokud vám zjistili alergii na mléko, budete alergicky reagovat na více druhů mléka.

V mléku se nachází dva základní typy bílkovin, které mají různé vlastnosti, a to:
● kasein
● syrovátkové bílkoviny


Proč o tom hovoříme? Protože člověk může být klidně alergický jen na jeden druh mléčné bílkoviny. Co to znamená v realitě?


Alergie na kasein – hlavní mléčnou bílkovinu

Kasein je tepelně odolná bílkovina, a proto není možné snížit účinek alergenu ani převařením mléka. Na druhou stranu však neovlivňuje mateřské mléko kojící maminky, takže pokud vašemu miminku diagnostikovali alergii na kasein, vy mléko pít můžete a zároveň můžete kojit svoje miminko. Alergie na kasein je však dlouhodobá a bohužel existuje jen malá šance, že z ní dítě vyroste.


Alergie na beta-laktoglobulin

Beta-laktoglobulin je jinými slovy právě syrovátková bílkovina. Na rozdíl od kaseinu se převařením mléka účinek tohoto alergenu sníží. Špatnou zprávou je, že tento druh bílkoviny přechází ze stravy také do mateřského mléka, takže pokud vašemu děťátku lékař diagnostikoval alergii právě na beta-laktoglobulin, dietu bez mléka musíte dodržovat i vy. Dobrou zprávou však je, že většina dětí z ní do tří let „vyroste“ a potom mohou bez problémů konzumovat jakékoli mléčné výrobky.


Víte, proč se alergie na mléko projevuje trávicími obtížemi?

Je to způsobeno tím, že oba druhy mléčných bílkovin jsou odolné vůči trávicím šťávám. Právě proto se alergie na mléko často projevuje střevními problémy.

V dnešní době naštěstí existuje množství chutných a zdravých náhrad za mléko, které si můžete vyrobit i vy sami doma. Omáčky, ale i krémové polévky můžete klidně vyrobit z rostlinného mléka. Existuje jich víc druhů a recepty, jak na to, najdete i na našem webu. Mimochodem, náš MioMat - hrnečku,
vař je celý přizpůsobený vaření bez mléka, protože klasické živočišné mléko do něj ani nelze použít. Přesvědčte se sami a přečtěte si o našem MioMatu.