Mamigo Blog Co jedí zdravé děti: Jídelníček ročního dítěte by se měl vyhýbat těmto potravinám

Co jedí zdravé děti: Jídelníček ročního dítěte by se měl vyhýbat těmto potravinám

Čo jedia zdravé deti: Jedálniček ročného dieťaťa by sa mal vyhýbať týmto potravinám



Co jedí zdravé děti? Otázka, kterou si lámou hlavu mnozí rodiče. Na tom, čím už od prvních příkrmů naše mrňouse krmíme, totiž závisí nejen jejich zdraví, ale také stravovací návyky a zdravý životní styl v dospělosti. Víte, kterým potravinám by se měly děti vyhýbat?

Na úvod našeho článku si pomůžeme jednou moudrou větou, že dítě v žádném případě není „zmenšeninou“ dospělého. To znamená, že jeho trávicí systém je úplně jiný než u dospělých. Není plně vyvinutý, a proto není schopen strávit některé druhy potravin. Mnohé maminky často dělají velkou chybu ve stravování dětí v tom, že jsou nedočkavé a co nejdřív chtějí dát svým ratolestem ochutnat co nejvíc druhů potravin. Pamatujte však na jedno – všechno má svůj čas. Jídelníček ročního dítěte by ani zdaleka neměl připomínat ten náš – dospělácký.


Deset potravin, které v jídelníčku dětí do tří let nemají co dělat

Nebudeme chodit okolo horké kaše. Níže najdete seznam deseti potravin, které by v jídelníčku dětí do tří let měly být tabu. Důvod jsme uvedli výše – na jedné straně to jsou stravovací návyky, kterým děti už od útlého dětství učíme, na druhé straně nedovyvinutá trávicí soustava, kterou těmito potravinami jen zatěžujeme.

1. Ochucené mléčné výrobky, jako jsou termixy, ovocné jogurty či pudinky. Nachází se v nich velké množství cukru a umělých barviv.

2. Uzeniny jako šunka, salám, klobásy či párky také nebudou součástí zdravých receptů pro děti.

3. Sladké nápoje či minerálky.

4. Polotovary by neměly co dělat ani v jídelníčku zdravého dospěláka, natož v jídelníčku ročního dítěte.

5. Smažená jídla a brambůrky. Jedná se o jídla s velkým množstvím tuků, které ani zdaleka nejsou synonymem zdravé výživy pro děti. Zkuste o něco zdravější alternativu a připravte svému prckovi zdravé mrkvové nebo celerové hranolky upečené v troubě.

6. Klasické sladkosti. Se sladkými jídly je třeba počkat co nejdéle. Konzumace cukru u dětí, které ještě nemají dostatečně vyvinutý trávicí systém, velmi vyčerpává pankreas, což přispívá ke vzniku dětské cukrovky a obezity.

7. Celozrnné pečivo nebo přírodní rýže by měly být součástí zdravých receptů pro dvouleté dítě. A i to jen občas.

8. Zvěřina a vnitřnosti – předpokládáme, že byste ani moc neuspěli. Kromě toho nemají v jídelníčku dětí co dělat, protože velmi zatěžují organismus.

9. Hřiby a klíčené potraviny. Zatímco hřiby jsou zdrojem plísní a těžkých kovů, klíčky představují nebezpečí v podobě nebezpečných mykotoxinů. Všechny tyto látky citlivý dětský organismus velmi zatěžují, což může v konečném důsledku vést ke zdravotním potížím.

10. Tavené sýry uzavírají naši desítku nejhorších potravin pro děti do tří let.


Zdravé recepty pro děti

Ze zdravé stravy a zdravého životního stylu dětí však není potřeba dělat velkou vědu. Je si jen potřeba uvědomit, že to, co vštípíte děťátku už v útlém věku, to v něm zůstane jako velmi silný základ, kterým později pohnete jen těžko. Ukážeme si to na velmi jednoduchém příkladu – o tom, že mrkev je skvělá a chutná potravina, přesvědčíte spíše roční než tříleté dítě. Víme, že například se zeleninou mají malé děti často velký problém. Pokud se budou rodiče se svými dětmi o kvalitní stravě bavit a představovat jim ji hravou formou, nebude to žádný problém.

V budování zdravých stravovacích návyků vám může pomoct i
MioMat - hrnečku, vař. Které dítě by přece odolalo chutné zeleninové polévce z hrnečku, do kterého společně se svou maminkou nahází zeleninu, zapnou ho a za několik minut mají hotovou chutnou, a hlavně zdravou zeleninovou polévku?

MioMat ho zvládne i různé kaše, pyré či výživy. Kromě toho, že všechny tyto dobroty můžete připravit společně se svým dítětem, můžete si být jistí, že jsou zdravé a bez přidaných cukrů a barviv. Připravujete je přece vy.

Na našich stránkách najdete také množství receptů nejen na zeleninové polévky, ale i na jiné dobroty, které ocení i ti nejmenší.