Mamigo Blog Jak posílit imunitu na podzim? Tady jsou tři základní pravidla!

Jak posílit imunitu na podzim? Tady jsou tři základní pravidla!



Po horkém létě jsme dostali (ne)čekanou podzimní facku. Chladná rána, deštivé dny, mrazivé noci. Do toho začátek školy, zdržování se v interiérech a viry si mohou mnout ruce nad naší oslabenou imunitou. Nic však není ztraceno. Existují tři základní pravidla, která vám pomohou chránit se před nemocemi během podzimu.


Pojďme se spolu podívat, která jsou to.


Zdravá strava je základ

Říká se, že láska prochází žaludkem. My známé přísloví trochu upravíme – zdraví prochází střevem. Vyvážená strava, ve které mají své zastoupení bílkoviny, tuky, sacharidy a samozřejmě vláknina, dokáže divy. Základem by měla být kvalitní rostlinná strava. Pokud nepatříte mezi vegany, může být obohacena kvalitními živočišnými zdroji.


Na našem webu naleznete spoustu inspirací na zdravé zeleninové polévky, obilninové kaše či ovocné smoothies. Pro celou rodinu je za vás navaří MioMat, nebo pokud vám či vašemu miminku stačí jedna porce, pomůže vám Luli Chef. Kromě toho jsme pro vás namíchali i polévky, kaše či rostlinná mléka z ingrediencí, ze kterých bude vaše imunita přímo jásat.


Dostatek spánku a odpočinku

Spánková hygiena je pro imunitu velmi důležitá. Výzkumy naznačují, že lidé, kteří si potrpí na kvalitním a dostatečně dlouhém spánku, se umí mnohem lépe vypořádat s infekcemi a jsou vůči nim i odolnější.


K hlavním zásadám spánkové hygieny patří: chodit spát a vstávat ve stejnou hodinu (i přes víkend), usnout ideálně před jedenáctou večer, před spaním vyvětrat a spát v chladnější místnosti, před spánkem relaxovat, dvě hodiny před spánkem se vyhnout elektronice s modrým světlem a kofein přijmout nejpozději osm hodin před spánkem. Těchto pár zásad vám pomůže dopřát si kvalitní spánek.


Velkým nepřítelem imunity je také stres. Dbejte proto, o svou psychickou pohodu a dopřejte svému tělu i mysli dostatek odpočinku. Ať už to bude čtení knihy pod dekou při teplém čaji, nebo hraní společenských her s přáteli, je to jen na vás. Je důležité si uvědomit, že dlouhodobý stres, kterému v současné době bohužel čelíme mnozí, je jeden z hlavních zabijáků správně fungující imunity.


Pobyt venku

Sychravé počasí a strach z nachlazení nás přirozeně uzavírají uvnitř. Pravdou ovšem je, že právě pobyt v interiéru je pro naši imunitu nebezpečný. V uzavřených prostorách je riziko nákazy mnohem vyšší než venku. Na druhé straně – pravidelný sport a procházky za každého počasí odolnost vůči chorobám zvyšují. Proto si zapamatujte jedno. Na procházku není nikdy špatné počasí, jen vy jste se špatně oblékli.


Věříme, že vám naše rady pomohou se vyhnout tento podzim lékaři.