Mamigo Blog Kaše jako hlavní jídlo nebo jako příloha

Kaše jako hlavní jídlo nebo jako příloha



Myslíte si, že kaše je dobrá jen ke snídani? Omyl. Obohaťte svůj fádní jídelníček o vydatné kaše. Kaše připravená z obilovin a luštěnin nabízí dostatek energie, komplexních sacharidů, bílkovin a tisíce kombinací. Kaši připravíte naslano i nasladko. Poslouží jako chutný oběd, ale i jako zajímavá příloha.


Není všechno o bramborách 

My Česi holdujeme klasické kuchyni a co se týče příloh k hlavním chodům, nejsme velmi kreativní. Když se řekne kaše jako příloha, tak jedině z brambor. Ano, sem tam k nim přidáme dýni nebo brokolici, ale základem jsou stále brambory.

 

Přitom máme na dosah tolik hodnotných obilovin a luštěnin, ze kterých se dají připravit hotové hody a tělo z nich získá obrovské množství živin. Z jakých obilovin a luštěnin můžete uvařit kaši?


Quinoa

Miniaturní zrnka bílé nebo červené barvy obsahují mnoho bílkovin, minerálů a esenciálních kyselin. Quinoa pomáhá upravovat krevní tlak i trávení. Dá se kombinovat se zeleninou, masem, ale skvělá je i v podobě sladké kaše.


Pohanka

Pohanka je expert na zdravé srdce, cévy a nervový systém. Díky lehké stravitelnosti a slušnému podílu bílkovin je ideální v rámci diety. Můžete ji podávat samotnou jako přílohu, ale představuje i skvělý základ do kaše. Pohanku si pro její oříškovou chuť a rychlou přípravu určitě zamilujete.


Kamut

Je považován za jednu z nejzdravějších potravin na světě. V našich končinách je o kamutu hodně slyšet, ačkoliv jde o prastarou obilovinu. Dokonce zde byl ještě před pšenicí. Velká zrna obsahují mnoho bílkovin, vlákniny, železa, manganu a jejich konzumací podpoříte detoxikační schopnosti organismu.


Cizrna

Neobyčejně chutná a zdravá luštěnina je skvělá na přípravu kaší. Jemná máslová chuť lahodí slaným i sladkým kombinacím. Cizrna pomůže trávení a slabým kostem. Jeden šálek obsahuje až 13 g bílkovin, takže je skvělou náhradou masa.


Hrách

Hrachovou kaši si možná ještě pamatujete z dětství, ale v moderní kuchyni se na ni téměř zapomnělo. Jde přitom o nutričně bohaté a chutné jídlo. Hrách podporuje regeneraci, zlepšuje náladu a doplní energii.


Nestíháte vařit? Mějte v záloze kaše do MioMatu.

Náš život je tak uspěchaný, že čas ukrajujeme, kde se dá. Nejčastěji v kuchyni. Vaříme rychlá, ověřené jídla a na experimenty ani nepomyslíme. Přitom si ani neuvědomujeme, že právě díky správné stravě máme energii a zvládáme všechen ten shon. Když nemáte čas vařit, neochuzujte tělo o potřebnou výživu. Se slanými a sladkými kašemi od MioMatu dáte tělu to, co potřebuje a bude vás to stát pouze minutku času. Obsah sáčku vysypete do moderního "hrnečku vař", dolejete vodu a stisknete tlačítko. Za 25 minut máte skvělé zdravé snídaně, oběd i večeři.