Mamigo Blog Sladké dobroty na vánoční stůl s MioMatem

Sladké dobroty na vánoční stůl s MioMatem




Vánoce bez sladkých dobrot nejsou Vánoce. Na tom se určitě všichni shodneme. Ovšem ne každý si může dopřát tradiční vánoční cukroví. Pokud vy nebo vaše děti trpíte intolerancí na laktózu, lepek nebo máte „přistřižený“ jídelníček kvůli nadváze, mlsání vám může pokazit celé svátky. Tyto Vánoce si ale můžete dopřát sladké dobroty bez obav. Fantastické voňavé vánoční koláče vám pomůže napéct MioMat - kouzelný hrnečku vař.


MioMat je kouzelný pomocník do kuchyně. Odborník na zdravé kaše, smoothie a domácí rostlinná mléka vám s radostí pomůže také s vánočním pečením. Lépe řečeno, přišel čas využít „zbytky” z výroby rostlinných mlék v MioMatu.



1. Avokádové kuličky s kokosem

●2 odměrky kešu oříšků, které zůstaly z výroby rostlinného mléka v MioMatu

●1 odměrku rozinek

●1 odměrku chia semínek

●1 avokádo

●1 lžíci medu

●1 lžičku skořice

●strouhaný kokos na obalení

Kešu a rozinky rozmixujeme v mixéru dohladka. Potom už jen přidáme chia, avokádo, med, skořici a vypracujeme hladké těsto. Těsto dáme do ledničky a za 1 – 2 hodinky můžeme tvarovat kuličky. Každou obalíme v kokosu a pokud chceme, na vrchu ozdobíme zavařenou třešní.



2. Banánovo-vanilková kolečka

●2 zralé banány

●2 odměrky kokosu, které zůstaly z výroby rostlinného mléka v MioMatu

●1 balíček vanilkového cukru

●čokoládu na polití

Pomačkané banány smícháme s kokosem, cukrem a uděláme těsto. Těsto zakryjeme pečícím papírem a rozválíme. Vykrojíme kolečka a přendáme na plech. Pečeme 25 minut v troubě, vyhřáté na 180 ° C dozlatova. Upečená kolečka polijeme rozpuštěnou čokoládou.


3. Vánoční „šuhajdy“ nejen pro bezlepkáče

●2 odměrky lískových, které zůstaly po přípravě ořechového mléka v MioMatu

●1/2 odměrky kokosového oleje

●2 odměrky ovesné mouky

●1 odměrku rozinek

●1 banán

●čokoládu na vaření

Předem namočené rozinky scedíme, smícháme s lískovci, kokosovým olejem a ovesnou moukou. Vznikne nám těsto, které namačkáme do formiček a upečeme v troubě, vyhřáté na 160 °C. Upečené košíčky opatrně vyklopíme z formiček. Do středu každého košíčku položíme kolečko banánu a zalijeme rozpuštěnou čokoládou až po okraj.