Mamigo Blog Zdravá strava: 4 tipy, jak s ní začít

Zdravá strava: 4 tipy, jak s ní začít



Zamysleli jste se někdy nad tím, jak skvělé by bylo, kdybyste se v jeden den vzbudili a vůbec neměli chuť na nezdravá jídla? Žádné hranolky, žádné smažené kuřecí řízky či hamburgery z fast foodu? Není to až tak nereálné, jak se na první pohled může zdát. 


Ani zdaleka to není tak, že se narodíme s tím, že neumíme odolat pořádně osoleným hranolkám a nenávidíme mrkev. Naše stravovací návyky si budujeme během života a ovlivňuje nás i naše okolí. Nebylo to tak dávno, kdy každý školní výlet končil v nějakém provozu rychlého občerstvení. Kdyby končil například v obchodě s ovocem a zeleninou, možná bychom dnes psali článek na úplně jiné téma. Avšak o tom, co by bylo, kdyby… si možná řekneme jindy. :)


Jak zastavit navenek nepřekonatelnou touhu po nezdravých jídlech? Máme pro vás čtyři tipy, které vám pomohou.


1. Zdravá strava radí: zapomeňte na fast food

Rychlého občerstvení se musíte jednoduše vzdát ze dne na den. To je nejrychlejší a nejsnadnější způsob, jak se zbavíte nadbytečných kalorií, které vaše tělo vůbec nepotřebuje. Skutečně chutné a přitom zdravé jídlo si můžete připravit i vy, a to dokonce velmi rychle. Již za 25 minut si v našem MioMatu - hrnečku vař připravíte lahodné krémové polévky, snídaňové kaše, rostlinná mléka či osvěžující smoothies.


2. Zdravá strava sycené a přeslazené nápoje nezná

Pití sladkých sycených vod je opravdu výborný způsob, jak přijmout spoustu kalorií a nenajíst se z nich. Proto pijte nápoje bez umělých sladidel. Ideální je voda či různé čaje. Vodu si můžete ochutit citrónem či jiným ovocem a udělat si lahodnou limonádu bez zbytečných cukrů. „Voda sice nepatří mezi živiny, ale pro lidský organismus je nezbytná. Tvoří prostředí pro životní procesy a napomáhá organismu vyplavovat škodlivé látky. Nedostatek vody může našemu tělu velmi uškodit. Od bolesti hlavy, únavy až například po tvorbu ledvinových kamenů,“ vysvětluje důležitost vody v našem životě nutriční terapeutka Edita Weidenthalerová, nutriční terapeutka z kliniky pediatrie a dědičných poruch metabolism ve VFN Praha.


3. Polotovary nemají ve zdravé stravě žádné místo

Kam vedou vaše kroky po práci? Do obchodu koupit něco k večeři? Přemýšlíte nad nějakou rychlou večeří, která vám nezabere moc času? Z regálů na vás číhá mražená pizza, gordon bleu, který stačí jen zahřát či instantní těstoviny. Polotovary jsou sice rychlou alternativou, ale neobsahují potřebné živiny. Většina z nich má i vysoký obsah kalorií, které ke zdravé stravě rozhodně nepatří. Náš MioMat - hrnečku vař  vám připraví zeleninové polévky, kaše či smoothies ještě jednodušší! Jednoduše nakrájíte všechny ingredience, vložíte je do MioMatu a zmáčknete knoflík. Za 25 minut budete mít na stole hotovou zdravou polévku, aniž byste museli stát nad sporákem.


4. S pamlskami opatrně
Chodíváte tajně vyjídat sladkosti? Přestaňte s tím! Budete- li během dne jíst vyváženě, tedy jídla obsahující bílkoviny, celozrnné obiloviny, vhodný zdroj tuku a porci zeleniny nebo ovoce, nebudete mezi jídly pociťovat hlad a nebudou vás lákat ani sladkosti.

Z toho všeho vyplývá, že nejlepším způsobem, jak naučit mozek na zdravé stravování, je jíst zdravá a vyváženě složená jídla. A náš MioMat - hrnečku vař  vám v tom velmi rád pomůže.