Mamigo Blog Alergie na kravské mléko: Čím nahradit všechny živiny a vitamíny?

Alergie na kravské mléko: Čím nahradit všechny živiny a vitamíny?




Alergie na mléko je jednou z nejrozšířenějších potravinových alergií na světě. Detailněji jsme se jí věnovali v článku Alergie na mléko a intolerance laktózy: Víte, jak je rozeznat? Dnes se budeme věnovat dalšímu často diskutovanému tématu - čím nahradit všechny živiny a vitamíny, které se nachází v kravském mléce? A jak vám v tom může pomoct MioMat - exkluzivní hrnečku vař, který v sobě spojuje funkce polévkovaru, kašovaru, výrobníka rostlinného mléka a smoothie makera.


Žít bez mléka a mléčných výrobků může být ze začátku opravdu náročné, protože ve své podstatě není jednoduché zajistit organismu stravu, která by mu dodala dostatek vápníku. Správným jídelníčkem však dopřejete tělu přísun potřebných vitamínů a živin, vápník nevyjímaje. Ukážeme vám, jak na to.

V hlavní roli – zelenina

Při alergii na mléko je nejcennějším zdrojem vápníku hlavně zelenina, a to brokolice, kapusta, kedlubna, špenát, čínské zelí či pórek. V máku se nachází dokonce až 12krát víc vápníku než v mléce. Dostatek vápníku však najdete také v sóji, fazolích či červené čočce. Vápník obsahují také lískové ořechy, vlašské ořechy, mandle či dokonce natě a v jídelním lístku by neměl chybět losos a tuňák. To všechno jsou potraviny, ve kterých najdete víc vápníku než v kterémkoli kravském mléce z obchodu (jelikož o jejich kvalitě někdy můžeme diskutovat).

Nebojte se experimentovat s rostlinnými mléky

Samotné mléko je možné nahradit různými druhy rostlinného mléka a recepty na mnohé z nich najdete také na našem webu. Vhodné je mandlové, kokosové, rýžové, ovesné či makové mléko. V běžné kuchyni navíc oceníte rýžové mléko, které je chuťově neutrální a hodí se do polévek, omáček či jiných jídel, kde jste doposud používali mléko. Příprava rostlinného mléka v MioMatu - exkluzivním hrnečku vař, je velmi jednoduchá a zvládne ji každý. Jednotlivé ingredience podle receptu nasypte do nádoby MioMatu, zalijte vodou a zapněte program na přípravu rostlinného mléka. Za pár minut se MioMat ozve, že je všechno hotové. MioMat v sobě spojuje funkcne polévkovaru, kašovaru, výrobníka rostlinného mléka a smoothie makera.

RECEPTY NA ROSTLINNÁ MLÉKA 


Zeleninu jen z trhu!

Abyste ze zeleniny vytěžili maximum zdraví prospěšných látek, doporučujeme vám ji kupovat na trzích, kde ji prodávají čeští pěstitelé. Luštěniny také kupujte raději nezpracované a na noc je namočte do vody. Oříšky a různá semínka už dnes koupíte v každém dobrém bio obchodě.