Mamigo Blog Pozor na plísně v potravinách!

Pozor na plísně v potravinách!



Plesnivé potraviny se čas od času objeví v každé domácnosti. Plíseň vznikne nejčastěji v důsledku nesprávného skladování nebo si již kontaminované potraviny přinesete z obchodu. Otázkou ale zůstává, co s plesnivým jídlem uděláte. Jak naložit s plesniými potravinami a co udělat, aby se plíseň neobjevila, vám prozradíme v následujících řádcích.


Jsou plísně v potravinách nebezpečné?

Plíseň zde byla dávno před námi. Existuje nespočet druhů a některé z nich dokonce konzumujeme dobrovolně. Vždyť kdo by alespoň jednou neochutnal delikátní plesnivé sýry typu niva nebo camembert? My se ale zaměříme na plísně, ohrožující lidské zdraví.


Nebezpečná plíseň je ta, která vytváří toxické látky. Nejčastěji jde o aflatoxin. Aflatoxin se dokáže v těle hromadit a vyvolat vážné problémy s játry, ledvinami a má úzkou spojitost se vznikem rakoviny. Za nejnebezpečnější je považován aflatoxin, produkovaný plísní Aspergillus flavus. Tato plíseň se nejčastěji objevuje na ořechách a obilovinách.


Šance, že plíseň u vás způsobí výše zmíněné problémy je malá. Častěji se objevují příznaky otravy jídlem, vyvolané bakteriemi, které se v plísni množí. Kousek plesnivého chleba si můžete "odskákat" v podobě průjmu, zvracení nebo nevolnosti. Výjimkou nejsou ani alergické reakce jako svědění očí, rýma či vyrážka.


Co s plesnivými potravinami?

Když objevíte plesnivou potravinu a chcete ji zachránit, raději si to rozmyslete. Mnoho lidí napadenou část odstraní a zbytek zkonzumuje. Infekce však může být rozšířená v celé potravině, jen ji nejde nevidět. Spolehlivá není ani tepelná úprava. Například mykotoxiny, produkované houbami, odolají teplotám do 300°C. Plesnivou potravinu vyhoďte a předejdete zdravotním potížím. Výjimkou jsou potraviny, které mají tvrdou strukturu. Například zelí, mrkev nebo brambory. Plíseň proniká do hloubky pomaleji a napadenou část stačí odříznout.


Aby se potraviny nemusely vyhazovat

Vzniku plísní v potravinách lze předejít. Chce to ale několik změn. Drtivá část potravin je znehodnocena nesprávným a dlouhým skladováním. Dávejte si pozor zejména u čerstvého ovoce, zeleniny, sýrech, masa a dalších produktech s kratší trvanlivostí. Nakupujte menší množství a dodržujte doporučení o skladování. Pokud objevíte plesnivé jídlo a v blízkosti je jiná otevřená potravina, odstraňte i tu. Plíseň by se mohla šířit dál. Chléb a pečivo uchovávejte v boxech nebo plátěných sáčcích a pravidelně čistěte chladničku.


Věříme, že s našimi malými radami se vám podaří vyhýbat se plísni v potravinách a vaší jedinou starostí tak bude jen jejich příprava. V tom vám s radostí pomůže náš MioMat - exkluzivní hrnečku vař, který vám připraví lahodnou krémovou polévku, kaši, smoothie i rostlinné mléko.